Niet elk voedingselement wordt door de plant even makkelijk opgenomen. Om in de plant te komen moet een voedingselement eerst de wand van de wortel passeren.
Kleine elementen zoals kali, stikstof, enz. passeren de wortelwand gemakkelijker dan groter elementen zoals; Ijzer, Calcium, etc.
Normaal lost een element op in water en kan in opgeloste vorm eenvoudig in de plant komen.
Met name Spoorelementen kunnen allerlei reacties aangaan nog voor ze door de wortel zijn opgenomen. Ijzer kan bijvoorbeeld reageren met zuurstof (roesten) en een onoplosbare neerslag vormen in de bemestingsbak.
Om te voorkomen dat dit gebeurt, verpakt men deze Spoorelementen in een *Chelaat. Een Chelaat is extra makkelijk opneembaar voor de plant, en beschermd het metaal-ion tegen bepaalde "chemische" invloeden.
Het voorkomt dat er een reactie plaatsvindt, bijvoorbeeld met zuurstof (roesten).
Herkomst = Het woord Chelaat komt uit het Grieks en betekent; Klauw
Betekenis = Organische verbinding die in staat is o.a. (Ijzer)ionen aan zich te binden om deze te beschermen tegen chemische invloeden.